Ö Järvikalaliemi 1 L
Ollaan täällä Itä-Suomessa pitkään pohdittu, että meidän kyllä pitäisi keittää kotimaisista ja paikallisista kalanruodoista laadukas kalaliemi. Otettiin yhteyttä paikalliseen kalatoimijaan ja kysyimme olisiko saatavilla tuoreita käsin fileoitujen järvikalojen ruotoja ja päitä. Ja olihan niitä, ja vieläpä aivan tässä Liperissä meidän keittämön nurkilla! Aikaisemmin hävitykseen päätyneet kalanruodot pystytään nyt hyödyntämään ja tämä jos mikä lämmittää meidän mieltä. Todettiin sitten kuinka onnekkaita ollaan, että saatiin laittaa kattiloihin Pohjois-Karjalan alueen vesistä kalastettujen kuhan ja hauen tuoreet ruodot päineen.
Vanha viisaus kalaliemen valmistuksessa on se, että laadukkaan lopputuloksen takaamiseksi pitää nähdä ylimääräistä vaivaa poistamalla kaloista kidukset. Ja näinhän me tehtiin. Kiehumaan laitettiin myös kevyesti kuorittua keltasipulia ja herkkusientä antamaan liemeen täyteläisyyttä sekä korostamaan järvikalan makua. Keitettiin hymyillen ja annettiin hetki tasaantua jolla saatiin herkullisen kirkas liemi. Näin syntyi liperiläinen maistuva Järvikalaliemi.